
Voeding, Verbinding, Vertrouwen
Aandachtsgebieden
Wij verbinden voedselcirkelpartners met voedsel dat op het einde van de houdbaarheidsdatum is, door het op te halen bij leveranciers.
Daarnaast zijn we bezig met de volgende
Duurzame Ontwikkelings Doelstellingen:
-
Overtollig voedsel herverdelen
-
Contact toeleveranciers
-
Vervoer toekomstbestendig maken
-
Zichtbaarheid & Vindbaarheid
-
Contact met voedselinitiatieven
-
Reststroom voedsel circulair maken
Waarom



In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kg voedsel verspild! Dit gebeurt in de hele voedselketen, van het land tot op het bord. (bron: Monitor Voedselverspilling Update 2009-2018).
Die 2 miljard kilo voedsel staat gelijk aan zo’n 5,5 miljard kilo CO2 uitstoot. Nederland heeft toegezegd in 2030 de voedselverspilling te halveren en onderschrijft daarmee Sustainable Development Goal 12.3 van de Verenigde Naties. Dat betekent dat we in Nederland 1 miljard kilo voedsel per jaar minder moeten verspillen. Een behoorlijke opgave, maar het kan!
Anderzijds leven ruim 500.000 van de 7,5 miljoen Nederlandse huishoudens onder de armoedegrens, aldus het CBS. Velen van hen slaan een paar keer per week een warme maaltijd over. Tegelijkertijd voelen steeds meer mensen in Nederland zich eenzaam. In 2020 gaf zelfs 47% van de volwassenen in Nederland aan eenzaam te zijn. Een zorgwekkend hoog percentage.
Voedselcirkel Amsterdam is vastbesloten om een circulaire en sociale voedselketen te omarmen. We brengen het overschot aan voedsel en de vraag naar voedsel samen, met een doel voor ogen. Wij nemen binnengekomen ingrediënten en verdelen deze over sociale keukens die maaltijden bereiden voor daklozen, eenzame ouderen en mensen met beperkte financiële middelen. Hierdoor verminderen we niet alleen CO2-uitstoot door voedselverspilling te bestrijden, maar dragen we ook actief bij aan het bestrijden van eenzaamheid en armoede.
Impact, Inzet en Groei


32.000 kg
1.003.500 kg
gered voedsel per maand
CO2-reductie per jaar

416.000 kg
gered voedsel per jaar
Voedselcirkel Amsterdam is in 2022 van start gegaan met een distributienetwerk en heeft sindsdien al 416.000 kilo voedsel gered, wat gelijk staat aan een reductie van 1.040.000 kilo CO2-uitstoot.
In de komende jaren streven we ernaar om in Amsterdam een volwaardige voedselhub te ontwikkelen, waardoor er nog meer voedsel kan worden gered en bijdraagt aan sociale initiatieven in de wijken van Amsterdam.
Samen creëren we een circulaire, sociale voedselketen. We willen samenwerken met andere steden, duurzaam voor elkaar.
Help daarom mee!
Team
Communicatie & logistiek
Hub en compost coördinator
Fondsenwerving & logistiek
Organisatie, admin, fondsenwerving & logistiek



Meer info over de bestuursleden: Vidary Koster - Penningmeester en medeoprichter van Voedselcirkel Amsterdam, heeft een achtergrond in financiële administratie en duurzaamheidsprojecten. Ze heeft eerdere eerder bestuurs ervaring bij een voedselinitiatief. Als penningmeester van VA zorgt Vidary voor strategische visie en financieel beheer, met focus op gemeenschapsondersteuning Jeffrey Spangenberg - Secretaris van Voedselcirkel Amsterdam, heeft een achtergrond in antropologie en bedrijfskunde. Hij is gespecialiseerd in organisatieverandering en sociaal ondernemerschap, met focus op duurzaamheid en sociale innovatie. Jeffrey is betrokken bij diverse voedsel- en duurzaamheidsinitiatieven. Merel van Looi - Voorzitter en medeoprichter van Voedselcirkel Amsterdam, is bouwkundig ingenieur met 17 jaar ondernemerservaring. Ze zet zich in voor voedselinitiatieven en vrijwilligerswerk, ondanks persoonlijke gezondheidsuitdagingen. Merel brengt praktijkkennis en begrip van gemeenschapsbehoeften in de organisatie
%20Ard%20van%20der%20Veldt_edited.jpg)


